Martin Béla az ősz közepén vette át a csapat irányítását. Azóta elég sok mérkőzést és egy teljes felkészülési időszakot megélt a csapat. Az alábbiakban, a vele készült interjúban ő mesél nekünk eddigi tapasztalatairól.

Kezdjük azzal a kérdéssel Bélabá, hogy mi a véleményed a csapatról, mint társaságról, közösségről az eredményeket egyelőre félretéve?

A társaság egy nagyon rendes, szinte kivétel nélkül szimpatikus srácokból álló csapat. A probléma sokkal inkább a rendszerrel van, ami szerintem nem működőképes. Bár ez kívülről nem feltétlenül tűnhet fel, hiszen a meccseken a két csapat mindig megvan, és ki tud állni, de sokkal jobb lenne, ha az erőinket egy helyre tudnánk csoportosítani. A legnagyobb probléma mégis az, hogy a közösségen belül vannak szemmel látható ellentétek. Legalább 3 jól elkülöníthető csoportot lehet megkülönböztetni és ez szerintem az eredményeinkre is kihatással van.

Az őszt vonal felett zárta a gárda, majd következett a téli felkészülés időszak. Indultunk a Téli Nagypályás Tornán, több edzőmeccset játszottunk, sőt részvettünk a pest megyei futsal bajnokságban is. Hogyan vélekedik, mennyire volt sikeres ez az időszak? Nem volt kicsit túl sűrű a program?

IMG_3466

A nagypályás torna mindenképpen segítette a felkészülésünket. A legnagyobb probléma ott abból adódott, hogy egy 4-6 fős maggal lehetett számolni, akik szinte mindig ott voltak a meccseken, a csapat többi része viszont mindig cserélődött így a mozgás került előtérbe az eredményesség pedig a háttérbe szorult. Körülbelül 40 fős keretünknek nem mondanám, hogy túl sűrű lett volna a program, hiszen mindenhol meg tudtunk jelenni. Ártani semmiféleképpen sem árthatott, hiszen edzeni nem volt lehetőségünk az infrastrukturális hiányosságok miatt.

A csapat először próbálta ki magát futsalban és egész jól szerepeltünk, hiszen a Pest megyei Futball7vége elődöntőjéig jutottunk. Végül pedig egy minket búcsúztató csapat lett a végső bajnok. Mi a véleményed erről a szereplésről?

Szerintem nagyon ügyesen játszott a gárda, az viszont egyértelműen látszott, hogy az ellenfelek sem igazi futsalosok voltak. A Göd csapata kiemelkedett a mezőnyből, az összes többi csapattal viszont felvettük a versenyt, annak ellenére, hogy voltak olyan csapatok, akik sorokat cseréltek mi pedig általában csupán 6-7 emberrel jelentünk meg. Sajnálom, mert egy kis szerencsével bejuthattunk volna a 4-es döntőbe és az egy elég nagy siker lehetett volna, de így se kell szégyenkeznünk.

IMG_3206

A tavaszi célkitűzés az volt, hogy a csapat megőrizze BLSZ III-as tagságát, ehhez képest nem sikerültek jól az első meccsek és jelenleg vonal alatt a 12. helyen áll a gárda. mi a véleményed az eddigi tavaszi „menetelésről”?

Ahogy már korábban is utaltam rá, pontosan ebben a kétcsapatos működésben látom én a legnagyobb problémát. Illetve szintén említettem, hogy a csapaton belül bizonyos csoportok és bizonyos emberek között feszültséget érzek, ez mindenféleképpen rányomja a bélyegét az eredményességre. Sok esetben balszerencsésen jöttünk ki bizonyos szituációkból, ha végig nézzük az első 3 meccset, szinte mindig az utolsó percekben kaptuk a döntő gólokat. Az Erzsébet például helyzet nélkül egy szerencsétlenül megpattanó labdával egyenlített egy olyan meccsen, ahol mi lőttünk 3 kapufát és a 92. percben még egy 100%-os ziccert is hibáztunk. Meggyőződésem, ha ott nyerünk, a továbbiak is másképp alakultak volna. A csapatban lényegesen több van, de sajnos nem tudunk rendszeresen felállni a legjobb csapattal, vagy legalább azt megközelítővel, pedig lényegesen jobban szerepelhettünk volna. Rengeteg a hiányzónk. Levente nem játszott idén egy meccsen sem, Tamás Gabi talán kettőt, Rétfalvi Laci is talán hármat, tehát meghatározó játékosok dőltek ki, akiknek nem mindig sikerült megoldani a pótlásukat. Magamra kell vállaljam a felelősséget, hiszen néhány esetben én is hibáztam. Gondolok itt 1-1 rosszabb cserére, illetve voltak nekem is rosszabb döntéseim.

Múlt hétvégén az első csapat megszerezte első tavaszi győzelmét a Közgáz elleni 3-0-val. Volt valami változás, vagy a szokásosat nyújtotta a csapat csupán jobban kijött a lépés?

Most játszottunk a tavasszal a legjobban, betartva a technikai utasításokat, amiket legutóbb még a téli nagypályás tornán sikerült. Végre a kontrajátékot erőltettük, zárt védekezésből kontráztunk és ez a szombati napon nagyon jól működött. A többi meccsen sokkal nyíltabban játszottunk és ez sajnos megbosszulta magát és rengeteg gólt kaptunk. Érdekes, hogy a télen a magasabb osztályú csapatok ellen működő kontrajátékunkat a velünk egy osztályban szereplő kisebb játékerőt képviselő csapatok ellen nem tudtuk használni eddig.

IMG_4896

Sokan azt mondják a csapat eredményessége egy emberen múlik. Doma sokáig nem talált be, de az elmúlt 3 meccsen 7 gólt szerzett és több pontot is szereztünk. Ki lehet ezt így jelenteni akkor?

Ezek cáfolhatatlan tények, ugyanakkor az ő eredményessége, illetve eredménytelensége azokon a meccseken, amikor nem rúgott gólt, pontosan ebből adódott, hogy nem volt tere a mi játékfelfogásunk miatt. Mi próbáltuk meg letámadni az ellenfeleket, kezdeményezni és ez sajnos nem igazán jött be.

Az első hazai bajnokinkon meglepően sok néző jelent meg a pálya körül és ezt nagyon jó volt látni. Sajnos akkor vereséget szenvedtünk, de most hétvégén jön a Prókátor SE és remélhetőleg ismét sokan kilátogatnak majd a mérkőzésre. Mit vársz te a vasárnaptól?

Szeretném, ha sikerülne megismételni a múlt heti jó játékot. Tényleg nagy élmény volt az a hazai mérkőzés és az, hogy ennyien voltak ránk kíváncsiak. Azok, akik nem voltak kinn sajnálhatják, mert nagyon jó hangulatot varázsoltak a szurkolók, akiket sajnáltam a végén, hogy csalódottan kellett elmenniük. Remélem most vasárnap sikerül majd örömet szerezzünk nekik és magunknak is.

IMG_4867

Elérhetőnek tartod-e a bennmaradást? Milyen forgatókönyvek vannak arra az esetre, ha kiesnénk, vagy ha bennmaradnánk? Érdemes-e két csapatot fenntartani, ha lenne rá továbbra is lehetőség?

Úgy gondolom, hogy a bennmaradás nagyrészt sajnos nem rajtunk fog múlni. Szerintem egy kis szerencsével meg tudjuk szerezni a megfelelő pontmennyiséget, de az átszervezés miatt lehet, hogy az is kevés lesz. Az is lehet, ha most 10 ponttal többünk lenne, az is kevés lenne a bennmaradáshoz. A jövőt minden szempontból át kell gondolni, mert én értem azt a koncepciót, hogy két csapat működik, mert van, aki nem veszi annyira komolyan, és amikor van kedve jön, amikor nincs akkor meg nem, de az a baj, hogy ez megpecsételte az idei szezont. Pozitívuma is van persze a magas létszámnak, hiszen az utóbbi időben 7-8 meghatározó ember hiányzott hétről hétre és mégis ki tudtunk állni, nem voltak létszám problémáink és működött a dolog, de én nem igazán tartom ezt működő koncepciónak.

Felmerült-e benned, hogy a megkezdett munkát feladd és lemondj a posztodról? Illetve ha úgy alakul, belevágnál-e a következő szezonba is a csapattal?

Megmondom őszintén, hogy a sok rossz eredmény után megfordult a fejemben, hogy hagyom a fenébe az egészet, de aztán sok embertől kaptam annyi pozitív visszajelzést, hogy úgy gondoltam ezzel csak ártanék a csapatnak, ha abbahagynám a dolgot. Mindenhol vannak kiesők. Ez persze egy nagy csalódás mindenkinek, de hát sportemberek vagyunk, aki arról ismerszik meg, hogy nem adja fel a küzdelmet. Vannak itt olyanok, akik miatt úgy gondoltam mindenképp érdemes tovább csinálni. Ami a jövőt illeti, át kell beszélni a dolgokat. én nyitott vagyok az esetleges folytatásra, de mivel ez egy nagyon amatőr szint én nem erőltethetem rá magam a társaságra, a döntést a csapatnak kell meghoznia. Ha úgy képzelitek, hogy velem folytatnátok, én szívesen csinálom tovább, mert ez egy nagyon szimpatikus, rendes kis társaság. Nektek kell eldönteni, hogy igényt tartotok-e a segítségemre.

IMG_4370

Az interjúban vezetőedzőnk többször kitért a 2 csapat üzemeltetésének nehézségeire. A mai napon az RTK II – HSC II BLSZ IV-es bajnoki mérkőzést csapatunk feladta, mivel csupán 6 (!!) játékos jelentkezett játékra. Ez az eléggé szégyenteljes fordulat is Martin Béla szavait igazolja.

Holnap 16:00-tól nagyon fontos mérkőzést játszunk hazai pályán a Prókátor SE ellen. Várunk minden kedves szurkolót!!!

Hajrá HSC!!

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.