Ősz közepén lesz egy éve, hogy Martin Béla vezetőedző átvette a csapat irányítását. Első szezonjában teljesítette a célt és benntartotta csapatunkat. A következő interjúban szó esik az előző szezonról, a nyári felkészülésről, szurkolókról és persze magáról  csapatról és az előttünk álló szezonról. Egy Cappuccino mellett beszélgettem a mesterrel:

Apjok Gergely: Első kérdésem mielőtt a felnőtt csapat ügyeit kezdenénk boncolgatni, hogy mi a helyzet az öregfiúkkal? Te vagy az ő edzőjük is és tegnap győzelemmel kezdtétek a bajnokságot. Milyen most a csapat? Milyen az új pálya?

Martin Béla: Nagyon nagy győzelmet arattunk a mezőny egyik legjobb csapata ellen (2-1, Budaörsi SC). A solymári sportpálya, amit ősszel otthonunkként használunk úgy érzem fekszik nekünk. Sokat beszélgettünk a csapattal arról, hogy a felnőtt és UP csapatokhoz hasonlóan mi is menjünk-e minden őszi fordulóban idegenbe, de úgy döntöttek a fiúk, hogy tartsuk meg a “hazai pályát” és úgy néz ki bejött a dolog. Tavaly 5. helyen végeztünk és bízom benne, hogy idén megtudjuk ismételni ezt a szereplést, annak ellenére, hogy most is volt 4 hiányzó, akik közül 2-3 biztos kezdő lett volna.

Térjünk is át a felnőtt csapatra. Milyen volt a nyár? Hogy sikerült a felkészülés, ha ezt egyáltalán lehet felkészülésnek nevezni?

Hehhe…..Hááát, az az igazság, sokat gondolkodtam ezen, hiszen foghatnánk a dolgot akár arra is, hogy nyár van. Nyaralnak az emberek, van aki zenél és fontos neki mondjuk a Sziget, vannak akik a családdal vannak többet, de az is nyilvánvaló, hogy kicsit lehetett volna másképp kezelni pár ember részéről. Nagyon kellemetlen volt, hogy pár meccsen a szurkolókat kellett bevonni, hogy kitudjunk állni. Át kell ezt majd gondoljuk a közeljövőben, hogy ha valóban lesz valami ebből a pályából, akkor talán érdemes lesz az egészet kicsit komolyabban venni, gondolok ezalatt a felkészülésekre is. Itt most azért még mindig nagy a bizonytalanság. Az alapötlet ennek ellenére kiváló volt, hogy minél többet játszunk edzések helyett.

Volt értelme egyáltalán ezeknek a felkészülési mérkőzéseknek?

Mindenképpen. Csak nagyon más lett volna, ha minden meccsen van 1-2 hiányzó akiket időben tudunk pótolni, mint hogy összesen 4 olyan ember lép pályára aki a kerethez tartozik. Ennek sok értelme nincs is.

Neveztünk az I. Csep-Gól Kupára, ahol a 7. helyet szereztük meg a 8 csapatból. Mennyire volt ez reális végeredmény?

Hát nyilván azért előrébb is végezhettünk volna. Például a későbbi győztes Szent Pál Akadémia II-től csak 1-0-ra kaptunk ki egy nagyon szoros meccsen, mely után a játékvezető és a szervezők is gratuláltak, hogy ez volt a torna addigi legjobb meccse. Kifejezetten jól játszottunk és balszerencsés vereséget szenvedtünk úgy, hogy 4-5 kapufánk is volt. De ez a kettősség jellemző az egész tornára, hiszen azon a meccsen egész jól feltudtunk állni így a csapat teljesen más minőséget képviselt mint a többi mérkőzésen. Összesen 5 mérkőzésünk volt ebből 2-szer tudtunk rendes csapatot felállítani (0-1 Szent Pál Akadémia II, 6-2 Inter 04), a másik 3 értékelhetetlen volt.

Megszűnt a tartalék csapat. Ez egy nehéz döntés volt. Eltelt 1-2 hónap azóta. Kicsit beszéljünk az okokról, hiszen elég sok labdarúgónak meg kellett köszönjük a szolgálatait. Szükséges volt?

Jó döntés volt. Nem rosszul fogalmaztam nem jó, hiszen ilyennek nem örülhet az ember, de úgy fogalmazok indokolt volt a döntés. Ez is bizonyítja, hogy a jelenlegi 27 fős keretből, most nyáron sem tudtunk összejönni 1-1 edzőmeccsre. Ami miatt sajnálom, mert sok embernek ez volt az egyetlen játéklehetősége, akiknek így távozniuk kellett és ez persze azért fájó. A jelenlegi keretben is vannak olyanok akiknek több lehetőségük lett volna,így viszont csak kiegészítő szerep jut majd rájuk, de az első csapat szemszögéből nézve meg kellett hoznunk ezt az áldozatot.

Sokan abbahagyták a focit, csupán 4-en (Csercsa Iván, Nagy Tamás, Apjok Gergely, Kukurta László) igazoltak el. Az érkező oldalon 1 nevet említhetünk, Scherer Gabit (ekkor még nem volt játékosunk Tamássy Attila), illetve a visszatérő Pétery Zolit. Sőt talán a legnagyobb erősítés, hogy Bedő Doma nem igazolt el. Mi a véleményed a nyári játékosmozgásokról?

A távozókról annyit, hogy valóban nem számítottak meghatározó játékosnak, viszont ők voltak azok akikre rendszeresen lehetett számítani. Nyári edzőmeccseinken is amikor hívtuk őket egyből jöttek és kisegítettek minket. Ugyanakkor reálisnak érzem, hogy ők a több játéklehetőség reményében klubot váltottak és kívánok nekik nagyon sok sikert. Az érkezőknél kezdeném Pétery Zolival. Én személyesen őt nem ismertem, de tudtam hogy korábban szerepelt itt és nagyon sokan dicsérték is a játékát. Az első edzőmeccsen rám nem tett különösebb benyomást, de a 2-3. meccseken már egyre inkább felvette a ritmust. Idő kell neki, de ha így folytatja el tudom képzelni, hogy hamarosan meghatározó csapattag lesz. A Gáboron látszik a kihagyás, viszont az is látszik, hogy egy képzett jó futballista és biztos vagyok benne, hogy erősítést fog jelenteni. A Doma….a Doma a Doma…szerintem ez mindent elmond. Ha jó formában van megállíthatatlan.

27 fős keret. Egy meccsre 16 embernél nem érdemes többet nevezni. Papíron sokan vagyunk, de vajon lesz-e olyan alkalom, hogy 16 ember játékra jelentkezik, vagy nem fenyeget a keretszűkítés réme?

Hát bízom benne, hogy lesz olyan mérkőzés amire sokan jelentkeznek majd. Valóban bő a keret nagyon és nem is lesz egyszerű meghozni a döntéseket. Sokat gondolkodtam ezen. Nem lesz könnyű azt mondani az embereknek, hogy nem férnek be. Esetleg a folytonosság, aktivitás lehetnek majd döntő tényezők, hiszen aki csak néha-néha beesik azt könnyebb lesz majd kihagyni.

A pálya körül sok a kérdőjel. Ha minden igaz 2 hét múlva kezdik el az építkezéseket. Csapatunk úgy döntött, hogy idegenben játsszuk végig az őszt. Tavasszal nagyon sokat dobott a menetelésünkön a HULK biztatása, mi lesz így ősszel a csapattal?

A HULK az fenomenális. Idegenbe is eljárnak a meccsekre és persze egyértelmű, hogy otthon többen lennének, de azért volt 1-2 fergeteges hangulatú mérkőzésünk idegenben is. A II. kerület elleni egy egészen csodálatos dolog volt. Egy amatőr játékosnak, a szakadó esőben ilyen biztatás mellett játszani…..nem hiszem, hogy lenne ennél felemelőbb érzés. Bízom benne, hogy ősszel ha tehetik el-elkísérnek majd bennünket. Nagyon fontosak ők nekünk. Azt még nem tudom, hogy a döntés jó volt-e, főleg h ez a pálya kérdés még egészen bizonytalan. Borzasztó lenne ha a tavaszt is idegenben kéne végig játszani.

A BLSZ II-ből erős gárdák estek ki hozzánk, és a BLSZ IV-et simán nyerő Csepel sem tűnik könnyű ellenfélnek, így kijelenthetjük, hogy erősödött a mezőny. 3 esik ki, 1 jut fel. Mi a célunk?

Egyenlőre szerényen fogalmaznék. A bennmaradást tűzném ki 1. számú célnak, aztán majd menet közben kialakul. Sok meccs apróságokon dől el. A tavasszal 7 zsinórban megnyert meccsen is voltak nagyon fontos momentumok, például amikor Lacika 2-1-es vezetésünknél 11-est védett. Ezek az apróságok ha bejönnek lehet csodaszériánk is, de fordított eset is bekövetkezhet.

Jön az első bajnoki a Prókátor SE ellen. Tavaly ősszel 5-3-ra kikaptunk, tavasszal 5-1-re nyertünk. Mit vársz a meccstől?

Megmondom őszintén győzelmet várok. Nem hiszem, hogy különösebb akadálya lesz ennek. Az őszi vereségnél tavaly borzasztó kapushibákból és egyéni hibákból kaptuk a gólokat. Tavasszal pedig volt az előbb említett kritikus 11-es hárítás 2-1-nél és onnantól már mi uraltuk a mérkőzést. Remélem most is sikerül majd így kijönni a dolgokból. Egyértelműen győzelmet várok.

A bajnokság mellett részt veszünk természetesen a Bp. Kupában is, ahol az első körben a BLSZ IV-es Híd-Unió-val fogunk megküzdeni egy hétközi mérkőzésen. Sok csapatnak ez nyűg, sokan ki sem állnak. Tavaly mi az első körben 9-1-es vereséget szenvedtünk új csoporttársunktól a Duna SK-tól. Van ennek a kupának értelme? Fontos ez nekünk?

Mindenképpen fontosnak tartom a kupát. A 27 fős keretből, itt lehetne játéklehetőséget biztosítani, ha valóban lenne olyan problémánk, hogy páran a padra se tudnak leülni a bajnokságban. Ezeken a meccseken ők akár kezdőként is pályára léphetnének. Amíg versenyben vagyunk ezt a sorozatot erre használnám. A Siketek füves pályán lesz a meccs ami egy borzadály, de kötelezőnek tartom a győzelmet az alacsonyabb osztályú ellenfél ellen.

Azt gondolom amit erőd, időd enged az elmúlt 1 évben mindent megtettél a csapatért. Mi az amit te szeretnél kérni a csapattól, hogyan tudnak téged a leginkább segíteni, mire lenne neked szükséged?

Elsősorban azt szeretném, ha legalább heti 1 edzésre összetudnánk jönni. Rugalmas vagyok biztos találunk 1 időpontot ahol nem csak 6 ember lenne ott, hanem a teljes csapat. A másik amit nem hiszek el, hogy valaki csütörtök délután ne tudja még megmondani, hogy szombaton vagy vasárnap ráér-e…ez egy vicc azt gondolom. A meccs előtt fél órával sokszor még azt se tudjuk ki lesz ott. Ezt kérném mindenkitől, hogy a hozzáálláson próbáljunk meg változtatni. Van a csapatban anyag, csak össze kell rántanunk magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.